ZZP en de AOV

Als ZZP, zelfstandig ondernemer, directeur, grootaandeelhouder of freelancers er altijd het risico om ziek te worden. Als uw gezondheid onder druk staat dan is het vaak niet verstandig om uw werkzaamheden voor te zetten. Het risico dat u als ondernemer hierbij loopt is dat u zonder geld komt te zitten en dus niet aan uw levensbehoefte kan voldoen.

Een oplossing bij ongevallen is de BBZ uitkering op bijstandsniveau , echter zijn u en uw gezin vaak afhankelijk van de inkomsten die uit uw onderneming voortvloeien en blijkt deze bron van inkomsten vaak niet voldoende.Een betere oplossing is een AOV verzekering (arbeidsongeschiktheid verzekering). Deze verzekering biedt ondernemers inkomenszekerheid bij ziekte of (langdurige) arbeidsongeschiktheid.

Wat kost een AOV verzekering?

Vrijwel alle AOV verzekeringen hebben de mogelijkheid tot volledige afdekking van risico’s en zorgen voor doorbetaling bij vrijwel elke oorzaak van arbeidsongeschiktheid. Let wel op dat in dit geval, de maandelijkse AOV premie vaak hoog uitvalt. Bedenkt voordat u een AOV verzekering afsluit, goed na over welke risico’s u wilt afdekken en hoe ruim u zichzelf wilt verzekeren, want dit kan voor u behoorlijk in premie verschillen. Gelukkig is de premie van uw AOV verzekering belasting aftrekbaar, echter is de uitkering wel belast.

Hoe werkt de AOV uitkeringsclaim in de praktijk?

Wanneer het noodlot dan toch toeslaat, keert een AOV verzekering het te ontvangen geldbedrag in één keer uit, of via een maandelijks bedrag wanneer u door een ziekte of ongeval volledig of beperkt arbeidsongeschikt wordt. Voorafgaand het ontvangen van deze uitkering, is het bij alle AOV verzekeringen normaal, dat er eerst onderzoek plaatsvindt door een keuringsarts die aangesteld is door de verzekeraar. Ook zal de keuringsarts met regelmaat de ernst van uw arbeidsongeschiktheid toetsen en rapporteren aan de verzekeraar waar u de AOV verzekering heeft afgesloten.

Wat moet u weten voordat u een AOV verzekering afsluit?

Zoals u kunt lezen is het belangrijk om op een aantal punten te letten. Het is dan ook ten zeerste aan te raden om bij het kiezen van de juiste AOV verzekering, zorgvuldig aandacht te besteden aan uw wensen en verwachtingen en goed te onderzoeken wat uw mogelijkheden zijn qua prijs, premies en voorwaarden. Bij een AOV verzekering geldt namelijk vaak de regel dat u betaald voor de voorwaarden, en niet voor de uitkering.